mini adulti

Ma asteptam ca generatiile noi sa fie mult mai deschise, sa aiba un alt unghi de abordare a vietii, dar cred ca presiunea sociala si-a spus si ea cuvantul. Pe de o parte societatea, indoctrinata cu o anumita viziune asupra destinului uman, pe de alta parte, sistemul politico-economic in care traim si care impinge cu desavarsire spre hedonism. Toate trebuie sa aiba un anumit standard: la o varsta te casatoresti, pe urma iti iei casa – ca e musai sa fii proprietar, altfel nu esti in rand cu lumea, pe urma trebuie sa faci un copil, ca altfel iti trece vremea, iar apoi viata ta nu mai conteaza, pentru ca nu mai e nimeni sa ti-o judece, ci tu singur ramai sa ii judeci pe ceilalti dupa gandirea formata. Iar dupa ce ne casatorim si ne luam casa, vorbim despre ce ne mai cumparam prin casa, cum ne intelegem cu vecinii si ce planuri avem sa mai renovam. Nu discutii despre ce carti am mai citit, nu discutii despre piesa de teatru vazuta acum cateva zile, nu dezbateri despre situatia SUA sau a primaverii arabe. Devine totul o monotonie la o varsta destul de frageda, la varsta cand cunoasterea e mult mai profunda, e o complacere in conditia nou-dobandita de “mini adulti” cu responsabilitati, rate la banca si perspective de noi achizitii. Cat de diferiti sunt occidentalii de noi – putini umbla sa-si cumpere casa, ci prefera sa stea in chirie si banii sa ii investeasca in ei insisi, in calatorii, in a descoperi lumea si alti oameni, in a creste ca persoane. Bine, occidentul nu e cel mai bun exemplu in ceea ce priveste efectul capitalismului. Nu il critic ca sistem in comparatie cu altul, ci din punct de vedere al dorintei de a avea cat mai mult, o sete imensa de bani, de a avea un salariu cat mai mare, de o competitie acerba intre semeni. Vad oameni care, desi castiga destul de bine, tot nu sunt multumiti si vor mai mult, vad ingamfarea pe care ti-o da un anumit salariu, statut sau pozitie si ma intreb…la ce bun, nimeni nu ia nimic in mormant. Imi amintesc cand imi povestea V. de vizita in Thailanda, imi spunea ca l-a impresionat cat de fericiti erau acei oameni, cat de veseli si plini de viata, desi nu avea nimic, probabil doar o cocioaba unde sa doarma.
Mi se pare trist cum oamenii prefera sa se dezvolte doar financiar, nu si personal, cum valorile adevarate se uita si in locul lor vin surogate, cum viata se transforma in a urma un pattern stabilit si se reduce doar la simpla existenta, fara traire.

Foto

Advertisements

3 thoughts on “mini adulti

 1. Mishao says:

  Eticheta “mini adulti” mi se pare ambigua. La ce varsta faci referire? Daca ai peste 20 de ani si te intretii singur nu prea mai ai voie sa fii “mini adult” ci “maxi adult”.
  Ce mi se pare aiurea este acest mit al occidentalului caruia i se flutura. O fi valabil in anumite tari, dar problema in Europa este ca…se duce la fund. Nu mai e civilizatia care insemna ceva puternic. Acum e o populatie dornica de placeri si plimbari cu mii de drepturi zero responsabilitati.
  Cocioaba thailandezului merge in Thailanda, insa in Romania nu prea. Iarna nu cruta boemia 😀

  • lunabeteluna says:

   La varsta pe care o ai si tu, dar “eticheta”, cum ii spui, nu se refera la posibilitatea de a te intretine singur, ci de a te scufunda in rutina pe care o vedem la parinti sau rude, trezit dimineata, munca, intors acasa, tv, culcat si tot asa. Da, intr-adevar, asa cum am si scris, la putere e hedonismul si intreaga Europa se duce si ea la fund cu aceasta piatra atarnata de picior. Nu sustin evadarea de responsabilitati, ci sa nu ne ingropam in ele de parca ar fi singurul motiv de a trai, sa ne mai dezvoltam si intelectul, nu numai buzunarul. In Romania avem blocuri comuniste, nu cocioabe :)) spun ca n-ar trebui sa umblam sa ne facem palate, ci sa ne gasim fericirea in lucruri imateriale (asta nu inseamna ca ar trebui sa stam cu burta goala sau boemi in ploaie).

 2. Mishao says:

  Ai dreptate, trebuie sa gasim un echilibru intre responsabilitatile exterioare si cele interioare.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: