Nihil sine Deo

Am vazut de curand Agora. Daca m-a facut sa ma gandesc atat de mult, inseamna ca a fost un film destul de bun. Doua probleme mi-au atras atentia – conditia femeii si modul in care a fost contruita religia. Cred ca amandoua ar merita dezbateri de pagini intregi. Sau cel putin o discutie de cateva ore. Asa ca lansez o provocare pentru cine are chef sa filosofeze la un vin fiert sau la un ceai (aviz amatorilor – revin cu vizitele la ceainarii/ narghilea – sambata trecuta a fost Krishna, weekendu’ asta ma mai gandesc :P).

Dar, revenind la subiectele noastre, o sa il abordez doar pe al doilea putin mai detaliat (prea putin), pentru ca altfel o sa ma pierd in multele idei ce vreau sa le expun. Filmul prezinta mai multe religii – politeism, crestinism, iudaism, insa se axeaza asupra modului in care evolueaza crestinismul, calcand practic in picioare celelalte religii. Crestinismul are la baza – din ce stiu eu – invataturile lui Iisus Hristos – egalitate intre oameni, bunatate, iertare, pace, iubirea aproapelui si chiar a dusmanului. O religie cu asemenea pietre de temelie pare perfecta. Insa a fost data in mana fiintelor imperfecte – a oamenilor, care au interpretat-o in asa fel incat au ajuns la dictonul scris mai tarziu de Machiavelli – “scopul scuze mijloacele”. Instinctul de turma functioneaza foarte bine in cazul unei religii. De ce sa fiu altfel decat restul? Bineinteles, multi s-au convertit din credinta, nu neg asta, insa multi au fost si obligati de circumstante. Iar cei care se impotriveau erau anihilati sau ostracizati. Secolele ce au urmat au adus cu ele zeci de razboaie religioase, dar si masacre si persecutii asupra evreilor. Pentru ca ei l-au omorat pe Fiul lui Dumnezeu. Dar se pare ca in aceasta religie asa se practica, trebuie sa platim pentru pacatele urmasilor nostri- vezi Adam si Eva. Nu vreau acum sa rastalmacesc Biblia sau sa fiu acuzata de erezie doar pentru niste ganduri (desi in trecut asa se practica). Totusi, o religie ce propovaduieste pacea si bunatatea nu ar trebui sa tina in mana spada (vezi imnul Romaniei – “preoti cu crucea-n frunte, caci oastea e crestina”), nu ar trebui sa existe fraza “omori in numele Domnului”, ci ar trebui sa se raspandeasca prin Cuvantul lui Dumnezeu. Si unde egalitatea? – daca femeii ii sunt interzise si i se cer atatea lucruri? (don’t get me started here). Poate ca biserica a evoluat, nu mai poarta razboaie, insa slujitorii ei se pare ca tot nu au inteles pe deplin invatamintele lui Hristos, si au uitat ca atunci cand mori, nu iei nimic cu tine…nici vilele, nici masinile, nici banii luati pe inmormantari…ci doar bogatia adunata in suflet. Pe care azi putini preoti o mai au…aceia care intr-adevar au primit harul divin si in a caror simpla prezenta te simti un om mai bun. Asa ca lasa-ma sa vad religia in care am fost botezata (desi fara acordul meu) asa cum vreau eu. Asa cum o simt eu, de fapt. Dumnezeu este iubire (1 Ioan, 4:8).

Fericiţi cei blânzi, că aceia vor moşteni pământul.
Fericiţi cei curaţi cu inima, ca aceia vor vedea pe Dumnezeu.
Fericiţi făcătorii de pace, ca aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema.


Advertisements

5 thoughts on “Nihil sine Deo

 1. ahyle says:

  Pentru ca la nastere nu avem ratiunea, cineva trebuia sa ia decizia de a ne darui credinta cea dreapta. Mai tarziu cand apare ratiunea esti liber sa iei propriile decizii, fara sa iti pese de ce zice unul sau celalalt, ci doar de ce iti dicteaza inima si ratiunea ta. Dar daca esti rational, si esti crestin-ortodox (vorbim de religia romanilor) atunci trebuie sa te porti ca un crestin adevarat, sa te rogi, sa mergi la Biserica, sa te spovedesti- poate nu chiar in fiecare saptamana…dar macar de 2 ori pe luna daca mergi la Biserica si tot iti “hranesti” sufletul, pentru ca si sufletul are nevoie de hrana, si hrana necesara acestuia nu o gasesti decat in Casa Domnului care e Biserica. E adevarat ca femeia a fost oarecum indepartata ca sa zic asa de la oranduiala lumii, si de aici cred ca a pornit si “egalitatea femeie-barbat”, si e dreptul femeilor sa se ridice si sa fie lasate sa faca asta, atata timp cat nu uita ca ele reprezinta prezentul si viitorul nostru.
  Sa nu uitam insa ca suntem inzestrati cu 3 calitati extraordinare si acestea sunt:
  “Credinţa, nădejdea şi dragostea; dar cea mai mare dintre toate acestea este dragostea” (din Scrisoarea întâi a sfântului apostol Pavel către Corinteni 12,31-13,13)

 2. lunabeteluna says:

  Te-ai legat de singurul aspect care poate fi intr-adevar, discutabil, desi articolul trateaza cu totul altceva 😛 Dar am aici un exemplu – noi avem sansa de a ne schimba religia, de a alege ceea ce vrem cu adevarat atunci cand ni se formeaza constient si matur valorile, insa cei care se nasc in religia islamica nu au acest drept, uneori este chiar pedepsit cu moartea cel care incearca. Si aici nu accept un argument de tipul -crestinismul este cea mai buna religie, deoarece daca eram musulmani imi spuneai altceva, aici problema care se pune este libertatea de a alege.

 3. inconroanima says:

  … astept sa ma intorc sa punem saptamana viitoare de o noua discutie la un ceai…despre Coran si Deceneu sau Zamolxe (dupa preferinte)….pana atunci…ducet-va la cursuri…ca eu am grija cu trup si suflet de viitorii vostri magnetii de frigider din Paris 😉

 4. Cristi says:

  Ai un stil superb de a scrie! Iti recomand, daca nu ai facut-o deja, sa citesti Jurnalul Fericirii de Nicolae Steinhardt.
  Daca vrei, iti dau eu o recenzie recenta la carte.

 5. lunabeteluna says:

  Ms, inca nu l-am citit, desi este in lista mea de “must read”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: